Norge på langs. Noen tanker om prosjektet på et enda tidlig tidspunkt.

Og løpe Norge på langs var en tanke jeg hadde hatt i flere år. Antagelig har den kommet av at jeg før hadde tenkt på å sykle, gå på ski eller gå via stinettet fra nord til sør. Mange drømmer, men liten gjennomføringsevne. Full jobb, mye oppussing av hus og hytte, og så familieliv . Men nå er jeg altså kommet her. Å løpe Norge på langs. 2600 km! Permisjon fra jobben er innvilget. Kona, Lill-Ann er positiv. Da står det kun på meg selv.

Dette må gjøres mens kona er på jobb. Hun er lærer på vidergående. Jeg kan ikke ta fellesferien til dette (ego)prosjektet. Kommer hjem fra jobb mandag 2.mai. Med avreise søndag 8.mai kan jeg være i mål lørdag 18.juni. Dvs 6 uker med 60 km hver dag. 42 dager!

Turen må starte i sør. I nord sitter vinteren enda i, i starten av mai. Løper jeg fra Lindesnes 8.mai, kan jeg løpe MED våren nordover, og om dette går, komme til Nordkapp på tidlig forsommer i nord.

Jeg kan heller ikke forvente at noen vil eller kan kjøre en følgebil med meg. Så dette opplegget må bli alene og et self-supported prosjekt. Jeg klarer ikke å finne ut om noen andre har gjort dette før, å løpe self-supported. Jeg vet noen har gått og brukt en god del flere dager. Dette står på npl.no. De aller fleste har da gått i fjellheimen. Til ultraløperen Erik Nossum brukte 42 dager sommeren 2011 langsmed landeveien og nå sist sommeren 2021 da Simon Holvik løp distansen på fantastiske 26 dager. Begge løp supported med følgebil/bobil langs veinettet i Norge.

Jeg kommer til å bruke en Babyjogger Performance. Dette er en fantastisk lettrullende løpevogn som den svenske ultraløperen Bjørn Suneson har brukt på alle sine (helt utrolige) 7 kryssinger av det amerikanske kontinentet. Jeg fikk tak i en pent brukt vogn på Finn.no til bare 500 kr.

Min babyjogger vil bli pakket med telt, sovepose, liggeunderlag, kokeutstyr, klær, fotoutstyr osv. Planen er i utgangspunktet å ligge i telt hver natt, stort sett lage maten selv og handle mat langs med ruta etter som. Etter 5-6 mil daglig løping, se etter en passende overnattingssted med bademuligheter og rent vann. Alt dette innebærer at denne turen blir en hel annen greie enn en supported tur. Først og fremst må det trilles en vogn på kanskje 25 kg, telt må rigges og tas ned, mat lages, oppvask, tøyvask, bade/vaske seg i kalde bekker/vann. Alt dette suger tid. Tid jeg kunne brukt langsmed veien. Men alle disse arbeidsoppgavene må gjøres hver dag for å holde toget på sporet. Men tanken er nå likevel at jeg kan øke distansen etter ca 8-10 dager når kroppen har fått herdet seg og rutinene sitter. Om ikke skader sniker seg på.

Tenker videre at jeg må ha med meg minst 3 par sko. Et par må være Gore-Tex. Og store skostørrelser da føtter sveller opp etter timer på vei. Fottøy og fotpleie blir uhyre viktig. 

FKT. Fastestknowntime.com. Supported. Den satte Simon Holvik ettertrykkelig på plass sommeren 21. Noe FKT Self-Supported  er enda ikke registrert. Da gjelder det bare å komme seg helt opp.

Ps! Erlend Johansen fra Risør løp hele distansen i 2003. Han brukte 88 dager.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s